Fotballpøbler har også rett til privatliv – nei til publisering av usladdede bilder

I dagens samfunn,hvor det kryr av en rekke forskjellige sosiale medier og andre delingskanaler, er det lett for at bilder tatt i privat eller offentlig sammenheng kan få store følger for de som er med på bildet. De fleste deler bilder som en hyggelig sosial ting, men det finnes også en rekke tilfeller hvor det publiseres bilder av helt andre grunner. Det kan være snakk om mobbing, kriminelle handlinger, bilder av privat sort eller nakenbilder.

Fotografiets historie

Fotografering er teknikken å fremstille bilder og en metode for å gjengi et motiv ved hjelp av optiske, kjemiske eller elektroniske hjelpemidler. Det første dokumenterte bildet ble tatt av oppfinneren og franskmannen Joseph NicéphoreNiépce i 1826, mens den såkalte teknikken daugerreotypi ble kjent i 1839. Fra begynnelsen av 1840-tallet kom det flere og flere daguerreotypister til Norge, og siden den gang har flere teknikker blitt utviklet. På 1890-tallet ble verden introdusert til det bevegelige fotografiet, eller film, som vi kaller det i dag.

Mange av oss husker nok tiden da vi tok bilder og måtte levere inn filmen for fremkalling. Det var stor stas å hente bildene i og med at vi ikke hadde noen skjerm på kameraet som viste bildet når det ble knipset. I dag er det andre tider! I dag hersker mobiltelefonene, Go Pro kameraene og andre duppedingser som lar oss ta bilder både åpenlyst og skjult. Og ikke nok med det, vi kan også dele bildene på 1-2-3 med sosiale medier, noe som gjør at hele verden kan se bildene på et blunk.

Av og til ønsker man å dele bilder som viser en urettferdig handling, men man vil beskytte mennesket eller menneskene på bildet, eller skjule deler av bildet. Det gjørs ved å sladde bildene. Men hvem bestemmer hva som er ok og ikke ok å vise?

Bilder av fotballpøbler i action.

Fotballpøbler, eller såkalte Hooligans, er en gruppe som utfører voldelig atferd. Uttrykket Hooligans oppstod i Storbritannia på 1890-tallet for å beskrive gategjenger, men brukes i dag for fotballsupportere som utfører voldelige handlinger.

En rekke episoder med voldelige handlinger utført av fotballpøbler er blitt tatt bilde av eller filmet og delt på sosiale medier. De fleste av oss husker kanskje bråket etter EM-oppgjøret mellom England og Russland i Marseille i Frankrike. Russiske fans angrep engelske fans inne på tribunen etter kampen endte 1-1.En rekke av personene ble pågrepet og arrestert, og deretter dømt til fengselsstraff.

Men også her hjemme i Norge blir bilder av fotballpøbler delt på sosiale medier og i aviser. Noen velger å sladde bilder som kan identifisere personer, mens andre publiserer bilder som kan identifisere personer.

Hva er riktig?

Så hva er riktig? Hvis noen utfører en voldelig eller skjemmende handling som ikke er sosialt akseptert, har de da likevel rett til privatliv? Eller bør vi publisere bildet ettersom det kan hjelpe med å pågripe personene som utfører slike handlinger og la de få sin straff? Har alle rett til privatliv uansett hvilken handling de utfører?

I følge Datatilsynet gjelder følgende lov i forbindelse med publisering av bilder:

Dersom det gjelder bilder eller film av kriminelle handlinger (for eksempel noen som stjeler), er ikke det god nok grunn til å publisere det på nett. Bildene eller opptakene må da overleveres til politiet. Ved å publisere dette på nett slik at gjerningspersonen identifiseres, kan du havne i straffansvar selv.

Så da er vel saken egentlig klar. Lever filmen eller bildet til Politiet, og de vil ta seg av resten!