Blodbadet i Syria vi gir blaffen i

Hver dag ser vi nyhetsoppslag fra det krigsherjede landet Syria. Vi ser bilder av gråtende barn, kvinner og familier på flukt, og bilder av totalt ødelagte byer og bygninger fra det landet som tidligere kunne skilte med en rekke kulturskatter og vakre bygninger. Men hvorfor er det egentlig krig?

Syria

Syria, også kalt Den arabiske republikk Syria, er en arabisk stat i Midtøsten. Landets hovedstad er Damaskus, mens andre store byer er Aleppo og Homs – alle velkjente navn fra nyhetene i løpet av den siste tiden.

Borgerkrigen

Den syriske borgerkrigen startet i 2011 og er en konflikt mellom myndighetene, ledet av president Bashar al-Assad, og en rekke opprørsgrupper. I tillegg kjemper flere av opprørsgruppene seg i mellom. Assad-regimet får støtte av Iran og Russland, mens USA og flere allierte land som Frankrike, Tyrkia og Saudi-Arabia støtter mange av opprørsgruppene, men kjemper mot andre.

Historie

Gjennom mer enn 40 år har Syria blitt styrt av Assad-familiens autoritære regime. Hafez al-Assad tok makten gjennom et militærkupp i 1970, mens sønnen Bashar al-Assad overtok som leder i 2000. Syria er en ettpartistat, og før borgerkrigen startet i 2011 hadde ikke regimet møtt motstand på flere tiår. Det muslimske brorskap prøvde seg i 1982, men lyktes ikke.

Mange håpet på forandringer da Bashar al-Assad overtok makten, men dette viste seg dessverre ikke å stemme. Makten ble fordelt på færre og stort sett innen familien. Det ble også startet en privatiseringsprosess, hvor det meste ble tildelt samme familie.

Assad-familien tilhører den religiøse minoritetenalawitter som er en undergruppe av sjiamuslimene. Dette har også ført til at regimet har fått støtte fra sjiamuslimske land som Iran og Libanon. Kristne og kurdere har fått mer religiøs frihet under regimet på grunn av familiens fokus på en sekulær syrisk stat. Mesteparten av befolkningen er likevel sunnimuslimer, hvor det innad har vært stor misnøye med at alawittene som utgjør ca. 10 % av befolkningen sitter med makten og stiller i en helt annen økonomisk klasse enn resten av syrerne.

Opprøret

Våren 2011 startet opprøret i Syria, også kjent som Den arabiske Våren, med protester som ble slått hardt og brutalt ned på av regimet. Dette var i grunnen en politisk konflikt om makten i Syria, men krigen fikk deretter et religiøst og etnisk tilsnitt. I 2012 hadde konflikten utviklet seg til en borgerkrig som har fortsatt siden. Mange av de ledende opprørsgruppene bestod og har bestått av jihadister som hadde som mål å opprette en islamsk stat i regionen. I 2014 ble Den Islamske stat, IS, et faktum og krigen har siden den gang blitt en internasjonal konflikt.

Bryr vi oss?

I dag lider Syrias befolkning under en av de største humanitære krisene helt siden andre verdenskrig. Men bryr vi oss om all den urett som rammer flyktningene fra Syria? Millionvis av Syrere er blitt drevet på flukt, og halvparten av flyktningene er faktisk barn. Flere hundretusener er drept, mer enn 4 millioner mennesker har klart å flykte over landegrensene, mens nesten 10 millioner er internt fordrevne. Det er faktisk en menneskerett at mennesker som er nødt til å flykte fra sitt eget land skal kunne søke beskyttelse i et annet land.

Bry deg!

Vi kan ikke bare sitte stille og vente, vi må bry oss. Vis at du bryr deg og at du tar vare på dine medmennesker. Engasjer deg – gi et bidrag, gi et smil! Du kan faktisk hjelpe! Gi klær, leker og ting, inviter på middag og snakk norsk, eller inviter på strikkekveld med strikkepinner og garn. Det er ikke alltid det store som skal til for å få et menneske til å føle at de ikke er alene og at noen bryr seg.